Om du har en balkong, en terrass eller en uteplats vill du troligen ha en markis, och det bums. Markisen gör solljuset mindre intensivt, skyddar mot regn och mycket annat, och gör att du kan sitta på balkongen hela dagen. Om du inte har någon markis är det dock inte säkert att du kan sätta upp en.
Du hittar markisväv på https://www.rosahuset.com/kategori/Markisvav, om du vill sy din markis själv. Du kan också behöva byta ut väven i din befintliga markis, för de blir slitna om de rullas ut eller in mycket.
Om du bor i villa, eller har en terrass eller annan uteplats, kan du välja mellan flera typer av konstruktioner som ger skugga. Här hittar du ett urval. Om du däremot har en balkong är en markis det bästa alternativet, inte minst eftersom den inte tar upp någon golvyta. Om du bor i hyresrätt är det dock inte säkert att du kan sätta upp en markis.
Markis i hyresrätt?
Tänk på, att om du bor i hyresrätt är det inte tillåtet att sätta upp en markis på ytterväggen. Mer om vad som är tillåtet respektive otillåtet när du bor i hyresrätt kan du läsa här.
Om du bor i hyresrätt och tidigare har haft markis, men fått den borttagen, är det inte säkert att din värd är skyldig att sätta upp en igen. En kvinna som Hem & hyra skriver om hade tidigare en markis över sin balkong, vilket skyddade både mot stark sol och mot fågelbajs. När fasaden renoverades tog värden bort markisen, och satte inte dit en ny. Kvinnan ville ha en ny markis, men hennes hyresvärd sade nej.
Med hjälp av Hyresgästföreningen vände sig hyresgästen till hyresnämnden, dock utan att nå framgång. Nämnden anser inte att bortmonteringen av markisen är ett hinder i brukandet av balkongen att det motiverar ett åtgärdsföreläggande. Hyresgästens dokumenterade överkänslighet för sol har ingen betydelse för bedömningen.